lunes, 20 de julio de 2009

Així estan les coses.....

És difícil denunciar auqesta situació sense córrer el perill de ser injustament tractat com a insolidari. Sembla ser que portar la contrària a l'ajuntament és un esport d'alt risc que comporta conseqüències, si més no, a nivell social.

Per això mateix començarem dient que, com a pares d'infants que hem patit les conseqüències de la mala organització de l'ajuntament, entenem perfectament el neguit dels pares que s'han quedat fora i els dies de preocupació que han passat. I tot i així, per responsabilitat, cal també exposar la situació real per tal de que s'entengui en la mesura que ens sigui possible, la complexitat d'aquesta tema.

Com ja sabeu, aquest any, per a P1, al cérvol, hi havien únicament 5 places lliures. En total, 13: 8 que pugen de P0 i la resta fins a completar la ratio prevista per a aquesta edat. Molt i molt difícil que, amb els punts exclusivament de proximitat s'aconsegueixi una oportunitat sense almenys passar alguns mals de panxa fins a la publicació de les llistes definitives. Al Montcauet, al tenir més aules de P1 la probabilitat augmenta, tot i que encara amb insuficiència.

Un cop assignades les places als pocs afortunats, quant semblava que els que havien obtingut plaça podien ja anar de vacances, apareixen les sorpreses.

Us parlem d'un cas concret, un infant dels “afortunats” amb una d'aquestes 5 places “exclusives” de P1. Té la sort de comptar amb més punts que la mitja, cosa que proporcionava una tranquil·litat relativa... tot i que és inevitable patir igualment la incertesa fins l'últim moment.

Però ha durat poc la tranquil·litat. Concretament, un mes i mig.

La família d'aquest infant ha de pagar la mala planificació de persones insensibles a aquest tema. Com ell n'hi ha més casos... Expliquem-ne el perquè:

Per a que l'Ajuntament no hagi de posar-se vermell davant les demandes dels pares preocupats per la situació i per tal de penjar-se la medalla de que gràcies a ells cap nen ha quedat fora de la llar, ha optat per a encabir a on sigui i de la manera que sigui els nens de la llista d'espera.

Per a aconseguir-ho, ha calgut demanar permís a l'Inspector de zona (si, si, tot és legal, com corren a dir) per a que concedís el permís per a que a P1, on el ratio és de 13 nens, pugui ser excepcionalment de 14 (excepcional en aquest cas vol dir temporal, per que ens entenguem), res de l'altre món, és clar, només és un nen més per classe (aquest any, ja veurem el vinent), però aquesta mesura per si sola és insuficient... cal fer quelcom més.
Així que rasquen unes petites places amb aquesta mesura i la resta es basa en aprofitar les places de P2 (menys sol·licitades i amb 7 vacants per classe, doncs de 13 es passa a 20 a P2) redistribuint els nens entre P1 i P2 per edats i no pas per anys de naixement: És a dir, els més grans de P1 passen a P2 i voilà! Ja els surten els números.

Aquests infants dels que parlem, en concret, són els "grans" del seu grup de P1 i aquí està el problema. Segons diuen als pares no es pot fer res: o s'accepta o es renuncia a la plaça. Entre el cérvol i el Montcauet en són 4.

Algun professional ha avaluat les conseqüències d'aquesta decisió? En tres anys aquests infants hauran de canviar de grup tres cops. Si fos un canvi de centre cada any tothom ho veuria clar: no és el més adequat, però si això és una decisió de l'ajuntament per a no tenir més problemes, llavors tot són “avantatges”.

No s'entén com és possible que infants amb plaça per a P1 assignada en primer instància hagin de patir les conseqüències directes d'aquesta mala previsió.

Agafant una mica més de perspectiva, a més a més, a nivell organitzatiu les mestres que atenguin grups mixtes han de tenir reforços especials, així com instal·lacions on es puguin organitzar activitats del grup separats per edats. Al cérvol blau, hauran d'ocupar el menjador... i el suport el donarà no una persona titulada com a educadora sino una auxiliar... Aquell perfil que l'ajuntament no va tenir cap mirament l'any anterior en esborrar dels centres per admetre que no eren els més adequats....Algu hi ha pensat en això?

Tot això cal que s'expliqui i es raoni... Aquests infants començaran la seva “etapa escolar” repetint curs.... Si és suficient gran per anar a P2, l'any vinent passarà a P3? No ho creiem pas....Els més grans ara, massa petits després...

¿Saben tots els pares realment en quines circumstàncies ara poden entrar 10 nens on inicialment no es podien admetre? Se'ls ha dit qui se n'ocuparà i de quina manera? És a dir, el peatge que totes les famílies hauran de pagar?

¿Cal recordar que ja l'any passat hi va haver mobilitzacions per tal d'evitar els grups mixtes per manca de garanties i que, tot i que l'ajuntament ha tingut l'oportunitat de fer les coses bé després de l'ensurt de l'any passat, i després d'admetre públicament que a ells, els grups mixtes, no els agraden, ha optat per a esperar passivament a veure que passava?

Cal repetir que els pares que llavors varem denunciar que no era la solució adequada i que vàrem proposar mesures a mig plaç vàrem ser totalment menystinguts en compte, vàrem tenir que aguantar males excuses i afirmacions totalment sense fonament i total, per a res, ja que aquest any sant tornem-hi....

Us convidem a fer aquestes preguntes i intentar trobar respostes. Des d'aquí, volem dir que Sí a la cobertura total, de 16 setmanes a 3 anys, però amb qualitat, responsabilitat i previsió. Que les coses ben fetes, com deia aquell eslògan, no té fronteres....

1 comentario:

Plataforma Llars Gelida dijo...

Voldria recordar-vos a tots la següent carta a La Vanguardia:

http://www.lavanguardia.es/premium/publica/publica?COMPID=53507313430&ID_PAGINA=22919&ID_FORMATO=9&turbourl=false

I voldria dir que, en aquestes xerrades "L'ajuntament t'escolta" (http://ajgelida.org/upload/actualidad/Ajuntament%20texplica%20Ajuntament%20tescolta.pdf), l'alcalde firmant d'aquesta opinió va dir públicament que no tenien cap intenció de fer una nova llar, fins-hi-tot contradint a la regidora d'educació que minuts abans havia exposat que si que es considerava construir-la...

Sense paraul(A)es....