viernes, 11 de julio de 2008

Status Quo a les llars a dia d'avui...

Avui els nens de les llars no estan distribuits segons edats, el que passa es que la classe dels nadons es nomes al cervol, i doncs, molts dels nens nascuts els quatre primers mesos del any acaban al cervol tots tres anys ( a no ser que els pares decideixin canviar-los de llar el segon any, cosa que es possible pero poc abitual).
De totes maneres, hi ha nens que han nascut a comencament d'any que entren a la llar en el grup de P1 (segon any) i els pares d'aquests nens els poden portar al Montcauet si volen. Es a dir que els nens no es distribueixen entre les dos llars segons edat perque aixi es vol organitzar, sino que el fet de que no mes hi hagi un grup de nadons al cervol determina que molts nens de principis d'any vagin al cervo pero aixo es "accidental" i no absolutl, no se si m'explico. De fet, la majoria de nens que van al cervol no son dels 4 primers mesos, tambe hi ha nens que són de finals d'any.

Qui determina a on van els nens son els pares que a l'hora de fer la preinscripcio i han d'escollir primera opció i segona opció segons preferencies, per això mateix es fa una jornada de portes obertes abans del periode de preinscripcions, per que el pares coneguin els dos centres i decideixin quin els hi convé més.

Per una altra banda, avui per avui, no es coneix fins a quin punt estan informats els treballadors/es de les llars de quin són els plans. Fara cosa d'unes tres setmanes o un mes, es va preguntar a l'Albert, director del centre del Montcauet, que en sabia dels plans de l'ajuntament, i va dir que sabia molt poquet, només que estaven treballant en el tema amb això dels grups mixtes pero que no sabia detalls..si ell no sap gaires segur que les educadores no tenen ni idea.

S'ha estat preguntant a les educadores del Cervol i l'any que ve no torna cap: la Sandra marxa a una altre llar a Molins, la Neus estara de baixa tot l'any, la Cristina (substituta de la Neus) esta apuntada a llistes i quan la truquin, marxara. Tot i aixi, ella diu que li han demanat que torni al setembre fins que la truquin, coasa que em va fer molta gracia; perque li demanan que vingui a treballar si ja saben que els deixara penjats? perque no busquen algu amb intencions (al menys inicials) de quedar-se tot el curs? Perque li donem tanta importancia a les dos setmanes d'adaptacio si un cop adaptat els nens els canvien la tutora?. en fi, la Sonia també està a llistes i no pensa tornar, i la Montse Alonso, si no ha canviat el seu parer, tampoc torna. L'única que vol tornar es la M. Jose i a ella li han dit que no li podien prometre pq no te la titulacio... així estan les coses... Així que el comentari de que a les llars hi ha més personal del mínim que marca la llei...

No es coneix el nombre de personal previst per l'any vinent. Els minims són una educadora per grup i una auxiliar per línia. En el nombre d'educadores no estem per sobre de lo establert a no ser que es conti al direcotor/a del centre coma educadors. Pel que fa a auxiliars, tenim una de més al Cérvol gracies a que l'any passat, amb una negociació amb en Jordi Rossell es va decidir que es posaria més personal al cervol... cosa que ha anat molt bé aquest any i seria una gran llàstima perdre-ho.

En definitiva... així estan les coses, i així us ho expliquem.... cada dia, una mica més deprimits....

Conversa amb Jordi Albet

Reseguint el suggeriment de les AMPAs per tal d'aconseguir informació de primera mà relativa als plans de l'Ajuntament, dilluns matí vaig enjegar la tasca "parlar amb en Jordi Albet", cosa que em va suposar un parell d'hores d'intents fallits. Però com aquell que diu "el que la sigue la consigue" i després d'intentar parlar mb no se quantes administratives i personal del departament, aquí us deixo un estracte del que hem va comentar.

- L'aj. de Gelida ha solicitat un permís per a poder obrir una aula nova de 0-1 i un permís per a crear grups mixes (no un, sino varis, doncs per aplicar-ho afecta a tots els grups de les llars) ..
- El que es pretén és agafar els nens i agrupar-los segons el que s'anomena "grau de maduresa" que no vol dir per edats (cosa que encara no se sap com ho faríen si es que no fan un test personalitat a cada nen...) però que la cosa passaria per agrupar a nens similars en grups de nens de finals d'any amb els de principi de l'any següent etc.
- Que el permís ha de complir restriccions: és una mesura que cal enendre's d'exepcionalitat d'aplicació només d'1 any amb el compromís que l'aj. durant aquest any estudii la solució més adecuada, que les aules mixtes han de tenir dues educadores, una per a cada grup d'edat diferent i que els ratios es manenen (és a dir, en el cas de p2-3, serà de 20 nens, on 10 poden ser de p2 i 10 de p3, per exemple, però que mai p2 pot superar el seu ratio de 13, sent llavors pels de p3 de 7... no se si m'explico bé).
- Que els grups mixtes estàn pensats per a que no estiguin tota la jornada junts sino per a que contin amb espais individuals (entenem, el menjador, per exemple) on poder fer activitats diferenciades de las de l'altre subgrup.
- Que a Gelida, a més a més, comptem amb més personal a les llars del que ens pertoca (¿?¿?), sobretot pel que fa a les auxiliars...
- Que pel que té entés, a les dues llars hi ha tant nens de principis com de finals d'any de cada any i que per tant només és una resructuració dels grups que no ha d'afectar a canvis de llar, però que si així fos, ja s'informaría als pares (?¿¿?¿) quan sigui pertinent (¿?¿?¿?)
- Que l'aj. no està obligat a donar resposta de 0 a 6 anys i que per tan pot fer aposes d'aquest tipus "lo tomas o lo dejas".
- Que ells només concedeixen els permisos i no atenen a d'altres propostes. Que si no estem d'acord, que ens queixem a l'aj.
- Que respece a les obres del moncauet per a habilitar una aula nova per als nadons, aquestes es poden dur a terme quant l'aj cregui necessari. A la pregunta de que passa si afecta a l'hora de la siesta dels petits ens han dit que el calendari i l'horari són competència de l'aj. i que ho tenen que tenir previst.

Preguntes i aspectes que se l'hi han formulat:

1. Que l'aj. parla de 2 anys d'aplicació, directament, doncs no preveuen que durant aquest any es faci res en previsió, suposo que per a estalviar-se pressupost i esperant que no hi hagi tanta demanda el proper curs.
2. Que el grup mixte es vol fer al Cervol, on les aules són petites (queda pendent de facin arrivar per mail els metres cuadrats destitats per a cada nen, perque pel que es sospita, ni les aules ni el pati del cèrvol compleixen els mínims, com per a que ara a més a més hi afegim el grup mixe).
3. Que de fer-se al cèrvol, el grup mixte comptarà amb nens majoritàriament de principis d'any de 2006 amb els nens de principis d'any del 2007 , línea principal del Cèrvol, i que aquí la diferència es quasi d'1 any i que no veiem la viabilitat d'aquesta proposta tal i com es vol dur a terme.
4. Al tema dels barracons, que només cal que l'aj els llogui i que compleixi els requisits necessaris, que tampoc ha sapigut especificar (proposta de l'AMPA)
5. que no hi hauria cap problema en posar barracons al pati de les fonts, sempre i quant es delimiés l'espai i es complissin els requisits (aquesta seria una molt bona proposta, ja en previsió de crear una nova llar a la zona de La Fanga. Les fonts disposa de terreny, a més a més, el terreny sense habilitar del costat de l'escola també és municipal i allí s'hi podria acondicionar decentment!)
6. Que desde les AMPAs i els pares de les llars creyem que hi ha alternatives que no s'estan ni considerant que podrien ser molt millors que les dels grups mixtes
7. Que tot i ser "legal" fer obres durant el curs escolar, no creiem que sigui lo dessitgable amb nens tant petits.
8. Que el nombre d'educadores ha estat insuficient i que pel proper any es preveu que encara ho serà més.

En fi, un estracte de la conversa, per a que en tingueu constància de com estan les coses...